Agència de Desenvolupament Econòmic

$escapeTool.html($imatgeTextAlternatiu_)

Economies locals emergents

L’àmbit de les economies locals emergents té com a missió impulsar projectes en els camps de l’economia verda i circular; de l’economia cooperativa, social i solidària, i de les polítiques alimentàries. L’abordatge d’aquestes accions presenta com a element comú que es dissenya des de la perspectiva de la mobilització dels actius endògens del territori (tercera generació de polítiques de desenvolupament econòmic). 

Els objectius per assolir en aquest àmbit es recullen als punts 10.5, 10.6 i 10.7 del PAM 2019-2023. A continuació s’enumeren els principals projectes desenvolupats.

Economia verda i circular

L'economia circular és un concepte molt ampli, amb moltes disciplines i formats d'aplicació. El fet que sigui un concepte nou fa que tingui una gran dispersió d'informació i coneixement i per això una de les línies d'aquest programa és difondre entre la població, les empreses i les administracions locals els diversos usos i iniciatives que el conformen.

 

Suport a l’economia verda i circular

S’han ofert 450 hores de suport tècnic a ajuntaments i empreses del territori i s’ha analitzat el metabolisme dels polígons d’activitat econòmica mitjançant l’estudi de l’ecosistema industrial dels PAE d’onze municipis.

Suport a l’economia verda i circular

 

Visor d’informació empresarial i economia circular al GestPAE

S’ha creat una aplicació nova que permet georeferenciar i integrar la informació ambiental generada. GestPAE acull el resultat de les anàlisis de l’ecosistema industrial i les dades dels residus generats per les empreses dels municipis metropolitans. L’eina permet encreuar aquestes dades i fer explotacions específiques per detectar oportunitats de millora de l’eficiència ambiental de les activitats econòmiques.

GestPAE

 

Impuls a les comunitats energètiques en polígons d’activitat econòmica

S’ha posat en marxa un projecte per al foment de comunitats energètiques de caràcter industrial, que ha prestat servei a empreses i associacions d’empreses de 16 municipis.

 

Descarbonització i hidrogen verd

S’ha impulsat l’Acord per a la Descarbonització de l’AMB, el qual ha estat signat per un ampli conjunt d’administracions i empreses metropolitanes. Fruit de l’execució dels compromisos adquirits, s’ha creat DemosH, conjuntament amb l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya, una entitat que té com a objectiu catalitzar projectes entre el teixit econòmic metropolità per a la descarbonització i l’expansió de les tecnologies de l’hidrogen verd.

Polítiques alimentàries

L'objectiu en aquest àmbit és impulsar la competitivitat, la innovació i la sostenibilitat del sector agroalimentari metropolità, així com l'accés a una alimentació saludable i assequible a la ciutadania metropolitana amb criteris d'equitat, conservació patrimonial i sostenibilitat ambiental.

 

Pla d’acció per a l’alimentació sostenible

S’ha contribuït al redactat d’aquest document, que per primera vegada ha establert les bases per a una política alimentària d’abast metropolità, amb accions que han de desenvolupar el conjunt de departaments metropolitans, entre els quals l’Agència de Desenvolupament Econòmic. El Pla d’acció també va impulsar la participació de l’AMB en la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible que va acollir el municipi de Barcelona, mitjançant l’organització de diversos esdeveniments.

Pla d’acció per a l’alimentació sostenible

 

Impuls a les polítiques alimentàries dels municipis metropolitans

S’ha creat una nova línia de finançament per a l’impuls de les activitats econòmiques relacionades amb l’alimentació sostenible, amb una consignació pressupostària de 350.000 euros. D’aquesta manera es vol impulsar les polítiques de desenvolupament local que incideixen en el sistema alimentari metropolità, així com les activitats de reaprofitament, economia circular i reducció del malbaratament alimentari. En aquest mateix sentit, s’ha creat un curs d’introducció a les polítiques alimentàries adreçat a personal tècnic municipal, amb la col·laboració del Col·legi d’Economistes de Catalunya.

Impuls a les polítiques alimentàries dels municipis metropolitans

 

Observatori del Sistema Alimentari Metropolità de Barcelona

Aquesta eina presenta indicadors actualitzats sobre les característiques ambientals, socials i econòmiques del sistema alimentari de l’AMB. El seu objectiu és oferir informació territorialitzada per caracteritzar les activitats relacionades amb l’alimentació i generar indicadors rellevants per a la presa de decisions per part de les entitats socials, les empreses i les administracions públiques.

 

Suport als circuits curts i l’emprenedoria en l’àmbit alimentari

S’han realitzat diverses accions per reforçar aquests circuits que contribueixen a enfortir el petit comerç i la viabilitat econòmica de les explotacions agroalimentàries. És per això que s’ha signat un conveni amb Unió de Pagesos per impulsar el Centre d’Intercanvi Agroalimentari de Proximitat - Terra Pagesa. També s’ha col·laborat en la creació de l’Espai Test de Sant Vicenç dels Horts, un servei d’incubació de nous projectes agraris que vol potenciar l’emprenedoria agrària i el relleu generacional. Pel que fa a l’emprenedoria en agricultura urbana, s’ha participat en el projecte europeu SESAME, per a la creació d’una formació específica en aquest àmbit adreçada als alumnes de formació professional i a tècnics i càrrecs electes municipals.

Projecte SESAME

 

Estratègies de circularitat en el sector de la restauració

S’ha impulsat un projecte pilot per promoure la circularitat en el funcionament dels restaurants metropolitans. En aquest projecte hi han participat 25 restaurants metropolitans i s’ha realitzat conjuntament amb el departament de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona i l’associació Restaurants Sostenibles.

Economia cooperativa, social i solidària

El programa s'ha focalitzat a generar una línia específica de finançament i subvenció de nous projectes locals d'economia cooperativa social i solidària (ECSS) tot potenciant la xarxa i donant suport als espais relacionals per al foment d'aquest tipus d'activitats.

 

Ajuts a noves activitats econòmiques i projectes

S’ha consolidat aquesta línia d’ajuts que té com a objectiu afavorir l’expansió d’unes pràctiques econòmiques que es consideren especialment beneficioses per a l’economia i la cohesió social metropolitanes, amb perspectiva social i comunitària. En aquest mandat s’hauran dut a terme tres convocatòries, amb una aportació econòmica de 300.000 euros.

Ajuts a noves activitats econòmiques i projectes en l’àmbit de l’economia cooperativa, social i solidària

 

Monogràfic "Economia cooperativa, social i solidària metropolitana"

L’any 2020 es va elaborar un estudi monogràfic sobre la presència i l’arrelament de les pràctiques de l’economia cooperativa, social i solidària al territori metropolità. Amb aquesta publicació es va voler generar informació territorialitzada sobre l’impacte laboral i econòmic d’aquestes activitats al territori metropolità, per tal d’afavorir la planificació de polítiques de foment econòmic per part de les administracions públiques metropolitanes.

Economia cooperativa, social i solidària metropolitana

 

Mapa d’experiències de l’economia cooperativa, social i solidària

L’Agència ha generat una eina web amb informació georeferenciada sobre aquestes activitats econòmiques. El mapa integra informació procedent de diferents bases de dades públiques i privades així com de l’explotació d’una enquesta anual que du a terme l’Agència entre els agents del territori. L’espai web també incorporarà altres eines i recursos del sector, de manera que esdevingui el centre de recursos de referència de l’economia social i solidària metropolitana.