Prevenció i gestió de residus

$escapeTool.html($imatgeTextAlternatiu_)

Recerca i innovació

Es continua potenciant la participació en projectes d’investigació amb finançament de la Comissió Europea relacionats amb noves vies de recuperació de residus municipals. El principal objectiu és trobar solucions innovadores i sostenibles, que permetin promoure l’economia circular i contribuir a la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle al territori metropolità. Alguns d’aquests projectes són:

WaysTUP!

Emmarcat dins del Programa Horizon 2020, pretén demostrar l’establiment de noves cadenes de valor per als residus orgànics municipals que permetin la producció de bioproductes d’alt valor afegit. Aquests són sotmesos a prova en set plantes pilot construïdes en diferents ciutats europees. Cadascuna tracta un conjunt de bioresidus: restes d’aliments, olis de cuina, FORM, llots de depuradora i fibra cel·lulòsica de corrents de rebuig, tant de residu sòlid municipal com d’estacions depuradores. Alguns dels productes que es volen obtenir són: bioplàstics, biosolvents, biocarbó, oli de cafè, aromatitzants i polifenols.

WaysTUP!

 

Life Infusion

Emmarcat dins del Programa LIFE, pretén mostrar un pla de tractament innovador dels lixiviats de dipòsits controlats i del digestat líquid de la fracció orgànica municipal, basat en la recuperació de recursos per a l’obtenció de biogàs, nutrients i aigua regenerada. La solució plantejada s’està provant en una planta pilot situada a l’Ecoparc de Montcada i Reixac.

Life Infusion

 

Biocircularcities

Emmarcat dins del Programa BIO-BASED INDUSTRIES Joint Undertaking té com a objectiu donar suport al desenvolupament del marc regulador i els fulls de ruta innovadors alineats amb els principis de la bioeconomia circular, centrats en els “residus de base biològica” i basats en la cocreació de coneixement mitjançant processos participatius amb múltiples actors. Disposa de tres pilots urbans amb diferents contexts: la ciutat de Barcelona, Nàpols i Pazardzhik (Bulgària).

Biocircularcities