Emergència climàtica i educació ambiental

$escapeTool.html($imatgeTextAlternatiu_)

Transició energètica

A partir de la competència de la Llei de l’AMB de promoció i gestió d’energies renovables, i en coherència amb el PMEC, s’ha treballat en dos eixos estratègics de suport a la transició energètica: assolir ajuntaments metropolitans 100 % renovables el 2030 i posar en marxa comunitats energètiques.

Transició energètica

Energia 100 % renovable als ajuntaments

L’AMB promou que els seus ajuntaments siguin neutres en emissions el 2030 i que generin tota l’energia que necessiten els seus edificis i l’enllumenat públic a partir d’energia solar fotovoltaica de proximitat. Per això l’AMB té el doble objectiu d’impulsar instal·lacions d’energies renovables i d’eficiència energètica.

S’ha consolidat l’Observatori Metropolità de l’Energia com a eina de dades massives imprescindible per fer polítiques i dur a terme projectes de transició energètica de manera eficient, integrant totes les dades de facturació i consum energètic de tots els ajuntaments metropolitans. Aquest ha estat el punt de partida bàsic per desenvolupar diverses actuacions.

  • Instal·lacions solars promogudes per l’AMB:

    • Redacció de 35 plans del Pla municipal de cobertes fotovoltaiques (generació solar FV):  50 instal·lacions que sumen 2.000 kWp via programes d’inversió FEDER-Generalitat, FEDER-IDAE i fons propis, i 130 instal·lacions que sumen 15.000 kWp de programes d’inversió FEDER-Generalitat, PSA i ACA.
    • Generació solar FV per la qual s’ha obtingut el finançament i que s’ha projectat: 68  instal·lacions que sumen uns 7.700 kWp de programes d’inversió PSA i ESCO FV.

    Es destaca especialment l’aprovació del programa d’ESCO solar FV, que representa un posicionament estratègic a l’hora d’accelerar la transició energètica des de l’AMB. Aquest model de finançament d’inversions de transició energètica a cost inicial zero per als ajuntaments i l’AMB i que es finança amb els propis estalvis aconseguits, ha de permetre una inversió massiva en energies renovables i eficiència energètica durant el proper mandat.

    Pel que fa a les fotolineres (punt de recàrrega de vehicles amb font d’energia renovable), el 2023 s’hauran instal·lat 160 punts de recàrrega, que subministren energia renovable de quilòmetre zero per millorar la qualitat de l’aire i la salut ambiental, a més de reduir emissions de CO2.

  • S’ha dut a terme una campanya d’optimització de potències dels edificis i enllumenat públics, amb el resultat de 700.000 €/any d’estalvi per als 21 ajuntaments que han participat en l’actuació.

    En la mateixa línia s’ha dissenyat un model metropolità de sistemes de telegestió energètica d’edificis d’equipaments municipals, és a dir, de control remot dels sistemes de climatització, que ha de permetre estalviar al voltant d’un 15 % del consum energètic de l’edifici. Estan en marxa les licitacions per executar aquestes instal·lacions en més de 70 edificis entre el 2023 i el 2024.

    També cal destacar que s’ha dut a terme un projecte pilot de reducció de consums en 6 edificis municipals d’equipaments amb la modalitat d’estalvis garantits, que ha permès un estalvi anual net de 48.000 € amb accions de baix cost, finançades pel propi estalvi aconseguit durant els 4 anys de projecte.

    Finalment, s’ha treballat en l’àmbit de la flexibilitat, l’emmagatzematge i la gestió de la demanda, element clau per assolir una integració efectiva d’energies renovables en un entorn de xarxa elèctrica intel·ligent, amb la instal·lació de 16 carregadors de vehicle a la xarxa bidireccionals en funcionament i explotació.

Comunitats energètiques

S’ha iniciat el desplegament d’una estratègia de comunitats energètiques per tal de fomentar l’energia solar entre la ciutadania i les pimes metropolitanes, a la qual s’han adherit la majoria d’ajuntaments metropolitans. Algunes accions concretes que s’han portat a terme han estat: 90 xerrades de divulgació, 2 cursos de formació per a 90 tècnics municipals, enquesta ciutadana sobre hàbits energètics realitzada per l’IERMB, estudi jurídic per a la creació de comunitats energètiques locals i finalment la creació d’un servei d’assessorament a la ciutadania.

Comunitats energètiques

Actuacions transversals

Durant aquest mandat s’ha iniciat el procés d’entrada d’ajuntaments metropolitans a Barcelona Energia, s’ha creat l’Oficina Tècnica d’Energia i s’ha col·laborat i donat suport a altres departaments de l’AMB: Àrea Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques (PDUM) i Consorci Metropolità de l’Habitage (diversos estudis territorials i de rehabilitació energètica entregats), Àrea d’Administració i Territori (desenvolupament conjunt de les licitacions PSA) i Direcció de Serveis de Mobilitat Sostenible (punts de recàrrega de vehicles elèctrics).