Projectes i obres
Metodologia BIM i digitalització
L’any 2015 l’AMB va decidir afrontar el repte d’implantar la metodologia BIM en els projectes i les obres d’equipaments i espais públics que promou. Aquest procés d’implantació, que es va iniciar el setembre del 2016, ha comportat la formació de tots els tècnics de projectes i obres i la incorporació de noves maneres de treballar.
En el mandat 2019-2023 s’ha consolidat aquesta voluntat d’utilitzar BIM com a metodologia de treball en la redacció de tots els projectes d’edificació i d’urbanització en què aporta beneficis, i avui dia és totalment indispensable.
La metodologia BIM ens assegura aconseguir alts nivells d’eficiència per optimitzar els processos i controlar aspectes clau del projecte. En aquest mandat s’han fet els primers projectes d’urbanització i edificació redactats íntegrament en BIM.
Respecte als documents i eines BIM, s’ha actualitzat la "Guia de requisits BIM". Aquesta nova versió incorpora aspectes relacionats amb el Protocol de sostenibilitat. A diferència de la versió anterior, es tracta d’un únic document que reuneix tots els requisits per als diferents agents que participen en l’actuació. Aquest nou document s’ha aplicat en un total de 72 projectes.
El modelat de totes les disciplines serveix per poder veure representades les decisions i, en alguns casos, anticipar-les, ja que la documentació gràfica generada prové d’un únic model. S’han generat automatitzacions i s’han implementat eines perquè els tècnics puguin extreure les dades que permeten confeccionar pressupostos, així com revisar i controlar els canvis. Aquestes eines han permès el seguiment i la coordinació amb col·laboradors externs per assolir els requisits de la guia BIM (revisió amb IFC amb visor i generació d’informes tipus).