Projectes i obres

$escapeTool.html($imatgeTextAlternatiu_)

Divulgació, coneixement i projectes internacionals

Amb la promoció i divulgació de la feina feta es vol donar a conèixer a la ciutadania l’acció de l’AMB a l’espai públic metropolità. Alhora, serveix per posar en valor la cultura i el coneixement arquitectònic, potenciar els lligams de la ciutadania amb l’arquitectura, posar a l’abast de la societat el coneixement i l’experiència adquirits i oferir una oportunitat per investigar i innovar.

L’acció s’estructura a partir dels eixos següents:

  • La divulgació mitjançant recursos en línia, premsa i comunicació, edició de publicacions, participació en exposicions, congressos, mostres i ponències i presentació dels projectes i les obres a premis i reconeixements.
  • La promoció del coneixement, a través de la col·laboració amb universitats, institucions i entitats.
  • Els projectes internacionals, en col·laboració amb l’Àrea d’Internacional i de Cooperació, a través de la participació en projectes de desenvolupament. 

Divulgació

S’han posat en marxa xarxes socials i noves pàgines web per difondre de manera activa i propera la feina que s’ha fet. Alhora, han esdevingut nous canals de promoció i comunicació d’esdeveniments i convocatòries, com en el cas dels anuncis de licitació de concursos de projectes. Destaquen:

  • La posada en marxa dels canals de Twitter i de LinkedIn d’Espai Públic AMB.
  • La producció i publicació de nous continguts per a l’Instagram Metròpolis Barcelona.
  • L’actualització permanent del catàleg de projectes i obres al web de l’AMB.
  • La publicació d’eines, recursos i documents al web de l’AMB.
  • La nova pàgina web dels concursos de projectes amb la publicació de les propostes presentades.

Destaca també la consolidació durant aquest mandat d’una estratègia de comunicació i premsa en col·laboració amb el Gabinet de Premsa i el Servei de Comunicació de l’AMB per elaborar notes de premsa i notícies que han servit per explicar i difondre als mitjans la feina feta. 

LinkedIn

Instagram

Catàleg de projectes i obres

Concursos de projectes

Publicacions

L’AMB publica amb regularitat una selecció de les obres que construeix a l'espai públic metropolità i col·labora en l'edició de publicacions externes relacionades amb projectes de coneixement en els quals ha intervingut.

 

L'espai públic de la Barcelona metropolitana

Aquest és el sisè volum de la col·lecció "Espais Metropolitans", un catàleg on l'AMB presenta les intervencions més representatives del període 2018-2022 que donen forma a l’espai públic de la Barcelona metropolitana. El volum mostra 56 dels 251 projectes construïts en aquests anys, agrupats en sis capítols temàtics i vinculats amb entrevistes a sis parelles d’experts que donen el seu punt de vista des de dins i fora de l’Administració metropolitana.

En aquesta edició, a banda de repassar les actuacions efectuades, es treballa la transversalitat i les múltiples escales: s’enllacen actuacions amb projectes d’escala més gran (planejament urbanístic) o més petita (exposicions, disseny de senyalització, catàleg de mobiliari de platges). Es reflexiona sobre els nous reptes a què ens enfrontem per mitigar l’impacte de la crisi climàtica, les noves eines i els conceptes imprescindibles a l’hora d’abordar el disseny dels espais.

 

Walk’n’Roll Cities Guidebook

Cinc xarxes de ciutats i metròpolis europees, entre les quals RiConnect, la xarxa del programa URBACT liderada per l’AMB, han posat en marxa la iniciativa Walk’n’Roll Cities. Aquestes xarxes han reflexionat sobre com podem canviar el paradigma de la mobilitat a Europa per crear espais més inclusius i han explorat visions comunes i intervencions pràctiques a través de tallers, actes i publicacions, com la "Walk’n’Roll Cities Guidebook".

La Direcció de Serveis de l’Espai Públic i l’Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques han coordinat aquesta publicació, impulsada pel programa URBACT. Dividida en tres quaderns (“PER QUÈ”, “QUÈ” i “COM”), pretén ser una guia que posa a l’abast de qualsevol ciutat o metròpolis, independentment de la seva mida, solucions i referències en l’àmbit de l’espai públic i la mobilitat sostenible per impulsar el canvi cap a ciutats més inclusives.

Walk’n’Roll Cities Guidebook

 

Publicacions Visiting Studio

Des del 2014, l’AMB dona suport al taller ETSAB Visiting Studio i a la publicació que cada any s’elabora a partir de l’experiència pedagògica de cada curs i les propostes resultants dels alumnes.

Visiting Studio

 

Publicacions del Premi Europeu AADIPA

L’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) del COAC impulsa cada dos anys el Premi Europeu AHI. L’AMB dona suport a l’edició de la publicació que recull els resultats del premi i totes les actuacions presentades en les diferents categories amb l’objectiu de distingir la bona pràctica patrimonial i contribuir a divulgar-la.

Durant aquest mandat s’han editat les publicacions corresponents a la quarta (2019) i cinquena (2021) edicions del premi.

AADIPA

Premis i reconeixements

La Direcció de Serveis de l’Espai Públic participa en les principals convocatòries de premis i reconeixements en l’àmbit de l’arquitectura, l’espai públic i la construcció. La participació en aquests premis té com a objectiu posar en valor la feina feta i alhora divulgar l’acció i els projectes en l’àmbit professional. El reconeixement d’algunes obres ha esdevingut un estímul per avançar en la transformació de la metròpolis de Barcelona amb els mateixos criteris de qualitat.

La recuperació i la gestió de les dunes de les platges de l’àrea metropolitana de Barcelona va aconseguir el prestigiós guardó New European Bauhaus, concedit anualment per la Comissió Europea (CE) a un projecte de reconnexió amb la natura.

Premi New European Bauhaus

Finalista dels Premis FAD 2020 en la categoria Ciutat i Paisatge

Exposicions, congressos, mostres i ponències

La participació en congressos i jornades és una gran oportunitat per explicar i apropar als professionals i als ciutadans la feina duta a terme. També representen una oportunitat per establir sinergies i contactes amb institucions i agents amb motivacions i interessos compartits per contribuir a regenerar i transformar l’espai públic.

  • Exposició "Metropolis Barcelona. A City of Cities". 2a Biennal d'Arquitectura i Urbanisme de Seül 2019. Collective City. (Setembre-novembre 2019)
  • Exposició: "Metropolis Barcelona. Green and Digital". 3a Biennal d'Arquitectura i Urbanisme de Seül 2021. Crossroads. Building the resilient city. (Setembre-octubre 2021)
  • Connexió: Brussel·les, Basilea i Barcelona (AMB). 6a edició de Cities Connection Project (CCP). Espais de vida compartida. (Brussel·les: octubre 2021, Basilea: maig 2022, Mèxic (Mextrópoli): setembre 2022, Barcelona: octubre 2022, Girona: gener-febrer 2023)
  • Mostres d'Arquitectura Catalana

També s’han fet ponències i xerrades per donar a conèixer al col·lectiu professional i a la ciutadania aspectes relacionats amb la feina que es fa. En són exemples:

  • La presentació dels concursos de projectes vinculats al Pla de sostenibilitat ambiental (PSA).
  • La presentació del Protocol de sostenibilitat al COAC, dirigida al col·lectiu professional, i la presentació feta a La CIBA, a Santa Coloma de Gramenet, oberta a la ciutadania.

Coneixement i relacions institucionals

La transferència de coneixement entre l’àmbit universitari i investigador i l’experiència professional contribueix a enriquir el treball que desenvolupa l’AMB a la metròpolis, alhora que fomenta la investigació a les universitats. 

L’AMB col·labora amb universitats i centres de recerca. Durant el mandat 2019-2023 es va renovar el conveni marc amb la UPC. En aquest sentit, s’ha consolidat la relació amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) a través de les següents col·laboracions:

  • Màster universitari en Paisatgisme (MBLandArch). Els estudis de màster universitari en Paisatgisme tenen com a objectiu principal donar resposta actualitzada a les problemàtiques del paisatgisme.
  • Visiting Studio. L’any 2014, l’ETSAB, conjuntament amb l’AMB, va iniciar una sèrie d’intercanvis acadèmics amb professors d’universitats internacionals a través de l’ETSAB Visiting Studio. En aquests tallers s’aborden projectes que s’emplacen en diferents llocs i problemàtiques de l’àrea metropolitana. 

La col·laboració per part de l’AMB és àmplia. Els temes s’aborden des d’una perspectiva transversal i hi participen la Direcció de Serveis de l’Espai Públic, la Coordinació General d’Innovació i Infraestructures i l’Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques. En ambdues col·laboracions, s’hi participa a través de xerrades i també amb l’assistència a les correccions intermèdies i finals. La col·laboració amb el Visiting Studio, a més, culmina cada any amb una petita publicació que edita la UPC (vegeu l’apartat de publicacions). 

TipusTemaCurs
Taller ETSAB Visiting StudioNatura i Projecte: complex esportiu al sector del Pla Parcial del Pla de
Ponent de Gavà
2019-2020
 “Entrenant” programes i espais de relació: complex esportiu a Sant
Cugat del Vallès

2020-2021

 Rehabilitació de la nau central del complex de Can Bagaria de Cornellà
de Llobregat  

2021-2022

 Els refugis climàtics2022-2023
MBLandArchRiera Batzacs, redefinint relació parc de Collserola i Riu Llobregat  2019-2020
 Reconnectant l’N-150. Redefinint la relació de la infraestructura amb
els barris i l’entorn natural
2020-2021
 La riera de la Salut. Redefinint la relació entre el Parc Natural de
Collserola i el riu Llobregat
2020-2021
 Imagina Badia. Prenent els carrers. Re-imaginant la identitat del
paisatge urbà de Badia
2020-2021
 Riera de Vallvidrera. Redefinint la relació entre el Parc Natural de
Collserola i el riu Llobregat
2021-2022
 La connexió de fragments urbans de Montcada i Reixac (Parc de
Salvador Allende)
2022-2023
 Riera de Palau. Redefinint la relació entre el Parc Natural del Garraf-
Ordal i el riu Llobregat
2022-2023

 

Paral·lelament al treball amb el món acadèmic, l’AMB ha desplegat durant aquest mandat relacions amb entitats i institucions de l’àmbit professional de l’arquitectura, l’enginyeria i el paisatge. La transversalitat de la feina ha permès establir sinergies i col·laboracions enriquidores diverses. Les més destacades són:

  • Col·laboració a través del conveni marc amb el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Barcelona (COAC) amb la participació al curset AADIPA, la Biennal del Paisatge, activitats vinculades al programa Arquiescola i la formació organitzada per l’Escola Sert.
  • Col·laboració amb l’Associació 48H Open House Barcelona amb l’organització de visites a edificis i espais públics executats per l’AMB.
  • Participació en la primera edició del Model, festival d’arquitectures, amb una xerrada-presentació del Protocol de sostenibilitat, celebrada a La CIBA de Santa Coloma de Gramenet.
  • Associació amb Green Building Council España (GBCe) el 2019 per participar a l’assemblea general, amb veu i vot, en la constitució de la nova junta directiva. L’AMB també ha estat convidada a participar en jornades, debats i congressos especialitzats en construcció sostenible i àrees associades. També ha participat en el Grup de treball d’Economia Circular organitzat per GBCe.
  • Incorporació a la xarxa Plante & Cité el 2022 per facilitar els intercanvis i les futures aliances i fer recerca aplicada sobre la natura a la ciutat.
  • L’AMB forma part de la Comissió Construïm el Futur. Participa en els seus grups de treball per col·laborar en la redacció de documents i la definició d’estratègies en relació amb la millora de la competitivitat i l’eficiència del sector de la construcció.
  • Com a sòcia de BuildingSmart, forma part de diferents comissions per promoure l’ús dels estàndards oberts en la metodologia BIM.

Projectes internacionals

La Direcció de Serveis de l’Espai Públic, en coordinació amb l’Àrea d’Internacional i de Cooperació, ha participat durant aquest mandat en projectes internacionals d’intercanvi de coneixement i de cooperació per al desenvolupament. A continuació s’expliquen els projectes més destacats d’aquest període.

  • El programa europeu URBACT és un programa de cooperació territorial per fomentar el desenvolupament urbà integrat i sostenible. La seva missió és permetre a les ciutats treballar en xarxa de manera conjunta i desenvolupar solucions integradores per resoldre els reptes urbans comuns, aprenent de les experiències dels altres, de les conferències amb experts i de les bones pràctiques per millorar les polítiques urbanes.

    Dins d’aquest programa, l’AMB ha liderat la xarxa RiConnect - Rethinking Infrastructures, una xarxa formada per vuit àrees metropolitanes europees que busquen repensar, transformar i integrar les infraestructures de mobilitat per connectar persones, barris, municipis i espais naturals a fi d’aconseguir entorns més sostenibles, equitatius i atractius per a tothom.

    L’objectiu del projecte ha estat que cada metròpolis participant redacti un pla d’acció integrat (PAI) que defineixi una visió de futur, estableixi un full de ruta i concreti les accions necessàries per assolir objectius de millora. En el cas de l’AMB, s’ha redactat un PAI de l’Avinguda del Vallès. La Direcció de Serveis de l’Espai Públic ha format part de l’equip transversal que, encapçalat per l’Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques i l’Àrea d’Internacional i de Cooperació, ha desenvolupat el projecte i ha liderat la xarxa. En concret, la Direcció de Serveis de l’Espai Públic ha creat la identitat visual de la xarxa i ha coordinat la comunicació del projecte tant pel que fa a la xarxa com pel que fa al procés de cocreació del PAI. A més, ha donat suport al projecte i ha compartit experiència en l’àmbit del disseny de l’espai públic.

    RiConnect - Rethinking Infrastructures

  • El gener del 2020, la Direcció de Serveis de l’Espai Públic i l’Àrea d’Internacional i de Cooperació, en col·laboració amb la xarxa de ciutats asiàtiques CityNet, van fer un taller i programa de visites en el marc del projecte internacional de recerca EU-Korea Climate Action – Joint Reserach Project. Aquest projecte, finançat per la EU, tenia l’objectiu d’impulsar el diàleg i la cooperació per al desenvolupament de capacitats entre Corea del Sud i Europa en relació amb accions contra el canvi climàtic.

    El taller i les visites, que van tenir lloc entre el 20 i el 23 de gener, van ser la base de l’estudi titulat "Barcelona Metropolitan Area’s Policy Framework & Best Practices for Energy-Efficient Buildings" (Marc polític i bones pràctiques de l’AMB per a edificis energèticament eficients), que CityNet va redactar posteriorment. 

  • Durant els mesos d’octubre i novembre del 2019, la Direcció de Serveis de l’Espai Públic va organitzar, en col·laboració amb el Servei de Relacions Internacionals, un itinerari per a un intercanvi tècnic i institucional entre l’AMB i el Govern metropolità de Seül (SMG). Aquest itinerari va servir perquè una arquitecta del departament Urban Space Improvement Bureau del SMG s’integrés en els equips tècnics de diferents departaments per conèixer com s’organitza i es treballa en l’àmbit de territori de l’AMB.

  • La Direcció de Serveis de l’Espai Públic, en col·laboració amb l’Àrea d’Internacional i de Cooperació, actua en projectes de cooperació internacional promovent el desenvolupament urbà sostenible d’altres àrees metropolitanes d’Europa, Amèrica Central, Àfrica i la Mediterrània.

    Els projectes més destacats del mandat han estat:

    • Col·laboració en el “Programa de Barrios Caminables y Autosostenibles”amb el Consejo de Alcaldes del Área Metropolitana de San Salvador (COAMSS/OPAMSS). Concretament, en els projectes següents:
      • Recuperación de aceras para la dignificación de peatones y reactivación del comercio en la calle El Calvario en Cuscatancingo.
      • Corredor histórico del centro de Ayutuxtepeque.
      • Rehabilitación de parque Lineal, reparación de aceras y conexión con la plaza Típica Municipal de Mejicanos.
    • “Estudio de percepción ciudadana del espacio público en el Reparto Santa Clara del municipio de Cuscatancingo” (2019-2020).
    • "Solar lighting for a sustainable, safe and inclusive Qamishlo 2019”, a Síria.
    • “Gestió metropolitana de la mobilitat sostenible i inclusiva al Gran Maputo: contribucions al funcionament de l’Agència de Transports Metropolitans” (2018-2020)

    Finalment, cal destacar la col·laboració amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV), concretament en el marc de l’assignatura optativa Arquitectura i Cooperació durant els cursos 2019-2020 i 2020-2021, per a l’elaboració del Quadern d’Espai Públic i amb la ponència “Espais públics inclusius, equitatius, segurs i sostenibles: un repte per a moltes urbs”.