Planificació estratègica

Planificació estratègica

Pla d’acció per a l’alimentació sostenible

L’any 2020, el Consell Metropolità va acordar l’adhesió de l’AMB a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona. Aquest document proposava tota una sèrie de principis per al desplegament de polítiques alimentàries al territori metropolità. L’any 2021, l’AMB va signar el Pacte de Milà de Polítiques Alimentàries Urbanes, i Barcelona va acollir la reunió d’aquesta organització com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

Aprofitant aquesta atenció especial per les polítiques alimentàries, que encara es troben disperses i poc desenvolupades al nostre entorn, l’Àrea de Planificació Estratègica ha promogut, per al conjunt de l’àrea metropolitana, la compilació de totes les accions que porta a terme la institució i de les polítiques que desplega en relació amb el sistema alimentari. El fet de tenir reunides totes aquestes accions de governança en un únic catàleg, facilita que se’ls pugui donar una direcció innovadora enfocada a la sostenibilitat, la justícia social i la salut de la població.

Aquesta acció ha fet que en el mandat 2019-2023, les actuacions tranversals d’anticipació, típiques de l’Àrea de Planificació Estratègica, es concentressin més en aquest sector. Això ha generat una fructífera col·laboració amb l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic, de la qual, a continuació, es posen alguns exemples.

HUB Recircula UPC-AMB

En el context de la relació establerta amb el HUB Recircula UPC-AMB, de la Universitat Politècnica de Catalunya, a la qual s’ha proveït de suport per a la recerca en el camp del reciclatge de residus, s’ha promogut un concurs entre els estudiants sobre solucions tècniques per reduir residus en el conjunt de la cadena alimentària.

HUB Recircula UPC-AMB

Contracte Agrari de Collserola

Amb la voluntat de promoure la producció agrària als 36 municipis que conformen el territori de l’AMB, s’ha col·laborat en la formalització d’un contracte agrari al Parc de Collserola. S’hi han fet els estudis jurídics necessaris perquè el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola pugui aportar finançament per donar suport als agricultors que, treballant en l’àmbit del parc, proveeixen serveis ambientals com ara el desbrossament del bosc per prevenir incendis o el manteniment de camins i de murs de pedra seca.

Contracte Agrari de Collserola

Projecte FoodCLIC

L’Àrea de Planificació Estratègica ha aconseguit més de 700.000 euros de finançament europeu, dins de la línia Horizon 2020, amb el Projecte FoodCLIC, per fer recerca sobre la millora de la governança de l’àmbit alimentari i implementar diversos projectes pilot. A FoodCLIC hi coparticipen, entre altres, les àrees metropolitanes d’Amsterdam, Lisboa, Berlín, Budapest, Århus, Brasov i Lucca. El projecte a l’àrea metropolitana de Barcelona se centra a treballar temes de salut, sostenibilitat i justícia alimentària en les zones de rendes per sota de la mitjana fent un enfocament sistèmic i implantant una sèrie de living labs per crear conjuntament estratègies d’innovació i millora.

FoodCLIC

Entorns escolars, menjars saludables?

L’Àrea de Planificació Estratègica ha promogut i fet aportacions tècniques a tot un seguit d’estudis sobre el camp de l’alimentació infantil. Aquests estudis es van presentar públicament a la seu de Fundesplai, en un acte impulsat per l’AMB per exposar les investigacions que s’han dut a terme a la metròpolis en matèria d’alimentació i salut infantil i per fer reflexionar sobre quines han de ser les condicions per afavorir la millora d’hàbits nutritius entre els infants i les seves famílies. Les ponències van anar a càrrec de l’AMB, el PEMB, l’IERMB, IrsiCaixa, la Fundació Gasol i Fundesplai, i van tenir una molt bona acollida dins del sector.

Conèixer i comprendre la configuració i les relacions que es donen en els nostres sistemes alimentaris permet orientar millor les diferents actuacions per promoure dinàmiques de producció, distribució i consum més equilibrades i sostenibles. 

Dins els entorns locals, les escoles són centres clau de consum alimentari on es pot practicar una alimentació sostenible, alhora que es desenvolupen pautes educatives i de conscienciació ciutadana per incorporar hàbits saludables. La recerca ha contribuït a difondre bones pràctiques en l’àmbit municipal per connectar i alinear els diferents agents locals (productors, distribuïdors i famílies) per tal de promoure entorns locals amb sistemes alimentaris més sostenibles i saludables per a tothom. 

Centre d’Intercanvi d’Aliments de Proximitat (CIAP)

L’Àrea de Planificació Estratègica ha intervingut en processos participatius i cocreatius relacionats amb les diferents baules del sistema alimentari. Destaca el suport econòmic i tècnic ofert a iniciatives com la del Centre d’Intercanvi d’Aliments de Proximitat (CIAP), que ha estat promogut pel Sindicat Unió de Pagesos per facilitar l’arribada d’aliments de proximitat i ecològics a l’àmbit metropolità.

CIAP

Exposició “Actuem!”

En col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i mitjançant un encàrrec a Barcelona Regional, s’ha elaborat l’exposició itinerant "Per una alimentació sostenible: Actuem!", dedicada a la difusió dels grans reptes als quals s’enfronta el sistema alimentari en l’àmbit de l’àrea metropolitana, parant especial atenció a l’objectiu d’aconseguir una alimentació més sostenible, justa i saludable. L’exposició, allotjada en dos contenidors marítims reciclats, s’ha instal·lat en diversos districtes de Barcelona i en municipis metropolitans com ara Gavà, Sant Boi de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona o Santa Coloma de Gramenet. L’exposició va acompanyada d’un ampli programa, gestionat per Fundesplai, que inclou tot un seguit d’activitats per a escolars i d’altres destinades a la sensibilització del públic en general.

Exposició “Actuem!”

Exposició “Artistes amb tractor”

Juntament amb l’associació Micropobles s’ha promogut l’exposició “Artistes amb tractor”, que ha estat en itinerància per Sant Vicenç dels Horts, Tiana, Santa Coloma de Cervelló i altres municipis entre els que tenen menys població de l’AMB. Amb Micropobles també s’ha organitzat la taula rodona "Del camp al plat, per una nova cultura del territori”. Les dues accions estan dedicades a sensibilitzar sobre la interdependència territorial que estableix la cadena alimentària i la importància d’una alimentació de proximitat.

Exposició “Artistes amb tractor”

Fòrum Gastronòmic i fira BioCultura

Entre les accions que es poden esmentar en el camp de l’alimentació, també hi ha la participació a fires com el Fòrum Gastronòmic, on juntament amb l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic s’ha promogut un estand institucional amb un extens programa d’activitats i xerrades, que ha tingut una gran resposta del públic en les dues darreres convocatòries. També s’ha participat a la fira BioCultura, al Palau Sant Jordi, per explicar-hi el desplegament del Pla d’acció per a l’alimentació de l’AMB.

Fòrum Gastronòmic

Fira BioCultura