Cicle integral de l’aigua

$escapeTool.html($imatgeTextAlternatiu_)

Pla estratègic del cicle integral de l’aigua


 

Durant el mandat 2019-2023 s’ha finalitzat i aprovat el Pla estratègic del cicle integral de l’aigua (PECIA). L’objectiu principal del Pla és l’anàlisi del cicle integral de l’aigua en el territori metropolità amb criteris de qualitat, sostenibilitat, resiliència i eficiència, per tal d’establir les línies estratègiques per poder garantir aigua en quantitat i qualitat a tot el territori en l’horitzó 2050.

L’elaboració del Pla és pionera pel que fa a l’enfocament i als continguts, atès que mitjançant un procés de reflexió dona una visió integral de tots els sistemes i proposa accions que vetllin pel bon estat de les masses d’aigua subterrànies i superficials, en línia amb el que estableixen els plans hidrològics. Desenvolupa tant la millora de les infraestructures com altres tipus d’accions de millora de la gestió, increment de coneixement i governança.

Recuperar aquesta visió integral del cicle de l’aigua a l’àrea metropolitana permetrà augmentar la suficiència hídrica del territori, adaptar tractaments i oferir una qualitat de l’aigua adequada als requisits de la demanda final i alhora maximitzar les sinergies entre les diferents parts del cicle; tot plegat, en pro d’una utilització sostenible dels recursos sense posar en perill l’equilibri natural dels ecosistemes.

L’àmbit del Pla el constitueixen els 36 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que en alguns casos, especialment pel que fa als recursos, s’ha hagut d’anar més enllà tenint en compte que la majoria estan condicionats per factors que superen els límits metropolitans o s’originen fora d’aquests límits. 

El document planteja unes directius estratègiques que es desenvolupen en reptes i programes d’actuacions que es concreten en propostes encaminades a consolidar el concepte de cicle integral de l’aigua, millorar-ne la gestió i els fluxos d’informació, augmentar la coordinació entre els diferents actors que hi intervenen i fer més eficients els sistemes que formen part d’aquest cicle.

Els cinc reptes inclosos consisteixen en: augmentar la garantia d’abastament i potenciar l’eficiència dels sistemes, augmentar la resiliència del cicle de l’aigua, contribuir a la millora de la qualitat de les masses d’aigua, adequar els sistemes actuals als requeriments futurs i millorar la governança, la gestió, el coneixement i la transparència. Per arribar a assolir aquests reptes es defineixen un total de 18 programes i dins de cada un s’han fixat un total de 44 mesures i 30 propostes transversals. 

Reptes Programes
Augmentar la garantia d'abastament i potenciar l'eficiència dels sistemes

1a. Ajust de la qualitat del recurs als requeriments de la demanda.

1b. Reducció de les demandes.

1c. Millora de l'eficiència dels sistemes del cicle integral.

1d. Augment de l'autosuficiència hídrica del territori metropolità.

1e. Reducció d'emissions de CO2.

Augmentar la resiliència del cicle de l'aigua

2a. Reforç de les infraestructures d'abastament i sanejament.

2b. Augment de la flexibilitat dels sistemes i del seu ús.

Contribuir a la millora de la qualitat de les masses d'aigua

3a. Millora de les infraestructures del sistema de sanejament.

3b. Gestió sostenible dels aqüífers.

3c. Control dels abocaments directes al medi.

3d. Garantia dels cabals de manteniment dels curos fluvials.

3e. Protecció dels ecosistemes naturals.

3f. Reforç de les infraestructures de sanejament.

Adequar els sistemes actuals als requeriments futurs

4a. Millora de la qualitat organolèptica de l'aigua.

4b. Garantir el compliment normatiu. 

Millorar la governança, la gestió, el coneixement i la transparència

5a. Anar cap a una gestió integral del cicle de l'aigua.

5b. Augment del coneixement i control sobre el CIA.

5c. Creació de l'Observatori Metropolità de l'Aigua.

 

Les mesures són actuacions de competència metropolitana i, per tant, es desenvolupen amb més precisió, i s’aproven amb caràcter executiu. Les propostes són les actuacions que, des de l’AMB, es considera que complementen el pla d’acció, però que són competència d’altres administracions. Per tant, s’eleven a l’organisme pertinent per tal que n’avaluï la idoneïtat.

Aquesta diversificació en les competències del cicle integral de l’aigua de l’àmbit metropolità, en què hi intervenen múltiples agents, ha estat considerada al llarg de tot el procés d’elaboració del document. En la darrera etapa del procés de redacció també s’ha dut a terme un procés d’obertura en el qual s’ha fet una consulta oberta per tal de recollir les idees i propostes dels múltiples agents involucrats en el cicle metropolità de l’aigua.   

PECIA