Cicle integral de l’aigua

$escapeTool.html($imatgeTextAlternatiu_)

Laboratori

El Laboratori de l’Àrea Metropolitana de Barcelona dona suport a diferents serveis de l’AMB mitjançant l’anàlisi de tot tipus de mostres ambientals i l’acompanyament i assessorament tècnic sota els criteris de qualitat més estrictes. 

Pel volum de mostres i la complexitat de les analítiques realitzades, treballa en estreta col·laboració amb el Servei de Sanejament i Inspecció (SSI), però també col·labora en la vigilància ambiental de diferents instal·lacions dels Serveis de la Direcció de Prevenció i Tractament de Residus i amb diferents serveis de l’àmbit de l’espai públic, principalment per al control sanitari i ambiental de les platges i els parcs metropolitans.

Per tot això el laboratori ha tingut interès en disposar de les millors tècniques d’anàlisi i les més innovadores per a tot tipus de matrius ambientals. Per dur a terme aquestes tasques amb la màxima garantia de qualitat, el Laboratori ha estat acreditat per l’Entitat Nacional d’Acreditació (ENAC) per a la realització d’assaigs en els diferents tipus de mostres ambientals, que inclouen els àmbits d’aigües continentals, residuals i lixiviats i regenerades i també de suports de mostreig d’emissions i immissions atmosfèriques.

Atesa aquesta versatilitat i nivell d’acreditació per a diferents matrius complexes, el Laboratori dona servei a diferents clients externs, com són ajuntaments de l’AMB o el port de Barcelona, i participa en projectes europeus i en a grups d’investigació en el camp del medi ambient.

Laboratori

Anàlisi de mostres i seguiment

Les particularitats del període 2019-2022 han fet especialment difícil dur a terme les tasques del laboratori, perquè són tasques eminentment presencials. En primer lloc, cal tractar amb unes mostres usualment peribles que requereixen tractaments específics per a la seva conservació. Després, les analítiques s’han de dur a terme en el marc d’unes instal·lacions que permetin acollir la instrumentació necessària, usualment amb ús de tecnologies complexes, i amb tot, s’exigeix resposta relativament ràpida per poder prendre decisions.

A les taules següents es detallen les mostres analitzades pel Servei de Laboratori.

Mostres analitzades al laboratori pels diferents serveis de la Direcció del Cicle de l’Aigua (2019-2022)

AnyInspeccions a indústriesControl de col·lectorsAigües regeneradesAigües continentalsResiduals control cubes
20196.5676.3262.3065.2061.619
20204.0851.6594132.9693.209
20217.8565.8741.8293.814-
20226.71214.1853.0503.31329

 

Altres mostres analitzades pel Servei de Laboratori (2019-2022)

AnyAire ambientResidus i lixiviatsFangs EDARSòls + sorres
201911.9012.7255.0313.732
20209.3966431.253904
202111.205365-3.558
202212.0131.82841.849

 

En aquest sentit, l’any 2020 hi va haver una davallada en el nombre de mostres atès que durant el període de confinament, tot i continuar fent controls del que es consideren activitats essencials, no es podia anar a recollir les mostres o, en alguns casos, com són els parcs i platges, les activitats estaven tancades al públic. A això cal afegir que en el decurs del període 2021-2022, es van fer necessàries unes obres al laboratori que van obligar a contractar algunes analítiques a laboratoris externs. 

Serveis

El laboratori dona servei concret al Servei de Sanejament i Inspecció, especialment el que es deriva de la inspecció a indústries i control de col·lectors i, també, a les direccions de residus i espai públic de l'AMB.

  • De les tasques prioritàries del Laboratori cal esmentar les analítiques d’inspeccions a indústries i el control de col·lectors fetes pel Servei de Sanejament i Inspecció (SSI). També es fan tasques per poder donar resposta a episodis crítics de contaminació que requereixen una resposta ràpida i eficaç per garantir el funcionament correcte de les EDAR metropolitanes. Aquests controls, que inclouen abocaments i entrades o sortides d’EDAR, són particularment crítics des que hi ha un major reaprofitament de l’aigua amb les ERA. En aquest sentit, el Laboratori ha posat especial interès a obtenir l’acreditació ENAC d’acord amb la ISO 17025 per als paràmetres previstos al Reglament metropolità d’abocament d’aigües residuals (RMAAR) i també dels necessaris per al control de les aigües regenerades en funció de l’ús. Aquest aspecte és especialment important per poder respondre possibles al·legacions a sancions imposades pel no compliment del RMAAR.

    A més a més, aquestes anàlisis també permeten definir el cànon de sanejament i emetre dictàmens qualitatius sobre l’estat de les instal·lacions i tractaments de depuració a les EDAR, ja que s’analitzen paràmetres alternatius que permeten detectar per avançat possibles futurs episodis greus de contaminació, de manera que es fa una tasca preventiva imprescindible per evitar episodis no controlats de contaminació. 
     

  • Els controls ambientals de les instal·lacions metropolitanes que realitza el Laboratori per a diferents serveis de la Direcció de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus són també tasques prioritàries que en molts casos el Laboratori duu a terme des de fa anys, com als dipòsits controlats clausurats de residus (Garraf, Cerdanyola, etc.), però també anàlisis per a projectes d’innovació en el tractament i recuperació de residus sòlids (LIFE-METHAMORFOSIS i LIFE-INFUSION).  

    Per donar resposta a les necessitats específiques del tractament de residus, el Laboratori s’ha especialitzat en l’anàlisi de la contaminació d’aigües subterrànies i dels lixiviats originats en abocadors i plantes de tractament de residus sòlids, particularment per a la recuperació de matèria orgànica i recuperació energètica. 

    Pel que fa a l’anàlisi del sòl, les mostres analitzades provenen de dipòsits controlats de residus sòlids, plantes de recuperació i vessaments accidentals de substàncies tòxiques (benzines, fuel, dissolvents, etc.). Aquesta anàlisi es combina sovint amb l’estudi de les aigües freàtiques i la caracterització dels residus per tenir un coneixement més ampli dels efectes sobre el medi. 

  • La Direcció de Serveis de l’Espai Públic ha incorporat controls microbiològics en el sistema de gestió de platges i parcs metropolitans per garantir la qualitat sanitària a les seves instal·lacions. Aquests controls han estat clau per al manteniment dels parcs i per a l’aprofitament d’aigües del freàtic per substituir aigua potable en el procés de renaturalització dels parcs metropolitans.


    Determinacions realitzades sobre matrius de sòls

Estudis ambientals

L'aigua regenerada i la contaminació atmosfèrica han estat els àmbits d'estudi de suport principals durant el mandat 2019-2023.

  • Pel que fa a contaminants atmosfèrics, el Laboratori de l’AMB duu a terme l’anàlisi de contaminants atmosfèrics per a diverses xarxes de vigilància de la contaminació atmosfèrica. Disposa d’una sala climatitzada amb control de la temperatura i la humitat, específicament preparada per determinar partícules atmosfèriques en suspensió amb balances d’alta resolució i està equipat amb els instruments necessaris per a l’anàlisi de contaminants atmosfèrics.


    Estudi de suports atmosfèrics

    Dins dels altres estudis realitzats en el decurs d’aquests anys per avaluar l’impacte de les instal·lacions metropolitanes cal incloure els estudis d’olors a l’entorn del Besòs que han consistit en la determinació de determinats compostos amb coneguda càrrega odorífera en l’aire de l’entorn dels possibles focus d’emissió mitjançant tècniques de captació passiva i posterior anàlisi dels suports al Laboratori.

    Els estudis preliminars han permès identificar diferents marcadors d’olors que poden permetre establir els vincles entre fonts d’emissió i impactes o la procedència d’altres fonts no identificades.

  • Aquests darrers anys, s’ha posat especial interès en l’aigua regenerada per a diferents usos. El projecte PRIMA-MAGO s’ha centrat en els usos agrícoles i ambientals a la zona del Baix Llobregat. D’altra banda, a causa de les condicions meteorològiques s’ha estat molt temps en situació de prealerta i finalment d’alerta per sequera, amb moltes probabilitats d’arribar a la situació d’emergència per la disminució del recurs. En aquest sentit, l’any 2019 en un projecte liderat per l’Agència Catalana de l’Aigua amb la participació activa de l’AMB i en concret del Laboratori, es va fer un estudi per a l’ús indirecte de l’aigua regenerada com a aigua prepotable, que ha permès aplicar en les condicions més adequades de garanties de qualitat i sanitàries l’aportació d’aigua regenerada després de l’assut de Molins de Rei.

Control de qualitat i millores en la gestió ambiental

L’acreditació ENAC és un reconeixement de la competència tècnica del Laboratori. Demostra que disposa d’un sistema de garantia de qualitat avaluat per un organisme independent. Aquesta acreditació d’acord amb la norma UNE-EN/ ISO 17025 és de rang superior a la norma ISO 9000.

A més de la certificació del sistema de gestió mediambiental d’acord amb la 14000, el Laboratori s’ha adherit voluntàriament al registre EMAS (Eco-Management and Audit Scheme), regulat pel Reglament (CE) 1221/2009. Això certifica també el compromís de millora contínua i de fiscalització del sistema a través d’una declaració ambiental verificada per un organisme independent.

Gestió de la qualitat i el medi ambient