Polítiques socials

$escapeTool.html($imatgeTextAlternatiu_)

Convivència i territori

Durant aquest mandat, termes com els de convivència, prevenció de conflictes, inclusió i cohesió social s’han consolidat com a línies de treball prioritàries per al Servei de Polítiques Socials, per tal d’afrontar els nous reptes que es plantegen en el marc de les societats democràtiques en què vivim.

La realitat de cadascun dels barris i municipis del territori metropolità configura necessitats i preocupacions diferents, les quals, en molts casos, es poden comprendre millor des d’una mirada supramunicipal. És per això que aquest servei continua treballant per acompanyar els ajuntaments a fi que avancin cap a una millora de la convivència i la cohesió de la seva ciutadania, fomentant la relació i el respecte entre les persones que hi viuen, oferint estudis i eines i donant suport a les iniciatives que treballin en aquest sentit. 

A continuació es presenten les principals línies en què s’ha treballat durant aquest mandat.
 

Estudis i eines de suport

Estudis i eines de suport als ajuntaments per a la millora de la gestió i l’anàlisi dels espais de convivència dels seus territoris.

  • Es tracta d'un conjunt d’estudis que permeten conèixer la realitat de diversos barris metropolitans pel que fa a les pràctiques efectives d’ús quotidià dels espais, les relacions socials que hi tenen lloc i els discursos de la població entorn dels elements que fan dels espais bons o mals llocs per a les seves activitats quotidianes.

    • La vida pública al barri de Sant Cosme (el Prat de Llobregat)
    • La vida pública al barri de Pomar (Badalona)
    • La vida pública al barri de Can Sellarès (Viladecans)
    • La vida pública a Badia del Vallès
    • La vida pública al barri de Can Sant Joan (Montcada i Reixac)
    • La vida pública al barri de Riera (Cornellà de Llobregat)
    • La vida pública al barri de Marianao (Sant Boi de Llobregat)
    • La vida pública a Sant Cugat (publicació a finals de gener)
    • La vida pública a Sant Feliu (publicació a finals de gener)

    Estudis sobre convivència als barris

  • A finals de l’any 2018, l’AMB, l’IERMB i Barcelona Regional (BR) inicien una col·laboració per elaborar una guia en matèria de convivència i cohesió social que serveixi com a eina d’anàlisi per als municipis. Aquesta eina ha de servir per examinar la capacitat que tenen els seus espais urbans per generar pràctiques socials quotidianes efectives, aportant informació sobre intervencions il·lustratives a partir de diverses estratègies d’intervenció institucionals i comunitàries i que poden resultar beneficioses per a la promoció de la vida pública dels barris metropolitans.

    Aquesta guia per al foment de la vida pública als barris metropolitans és una publicació que parteix dels treballs duts a terme en el marc de la línia de recerca dels usos socials als espais metropolitans, en el qual s’han elaborat 10 estudis sobre barris entre els anys 2018 i 2022, i estarà disponible a finals del 2023.

  • Informe elaborat per l’IERMB on s’exposa el marc teòric de les polítiques públiques de seguretat i prevenció i explora els principals problemes als quals s’enfronten els municipis en aquesta matèria, així com les seves necessitats.

    Veure l'informe

  • Recull de les activitats que desenvolupen els municipis en l’àmbit de la convivència, amb l’objectiu de desenvolupar un catàleg que permeti als diferents ajuntaments compartir experiències i obtenir referències sobre possibles nous projectes per desenvolupar. S’hi ha recollit un total de 423 activitats.

Promoció i suport d’estratègies

Promoció i suport d’estratègies per a la millora de la cohesió i la convivència als municipis metropolitans.

  • Mitjançant la signatura d’un conveni entre l’AMB i la Universitat Pompeu Fabra, s’ha iniciat una línia de treball per impulsar l’elaboració de l’Agenda Metropolitana Intercultural, amb l’objectiu de crear un espai de debat i de transferència de coneixement entre l’àmbit acadèmic i de l’Administració local al voltant del concepte d’interculturalitat i de la seva implantació en les polítiques públiques.

    El mes de novembre del 2022 va tenir lloc la primera trobada amb els diferents agents, on es va parlar sobre els diversos objectius i eixos de treball que cal incloure en l’agenda. Es preveu que a partir del 2023 es continuarà aquest procés de treball conjunt amb els municipis per tal de tenir en compte els continguts de l’Agenda Metropolitana Intercultural en el disseny i la implantació de polítiques públiques.

    Agenda Metropolitana Intercultural

  • S’ha participat en la Comissió de Seguretat, Salut i Convivència del territori del Besòs, que esdevé un espai de generació de sinergies intermunicipals i que té per finalitat treballar davant la complexitat de les problemàtiques convivencials que hi ha per tal de construir respostes integrals. Durant aquest mandat s’han fet un total de 8 reunions en el marc del grup de treball Consum de drogues injectades a l’espai públic.

    Dins d’aquesta estratègia, a finals de l’any 2019 va tenir lloc la I Jornada "Compartim coneixement", amb l’objectiu de conèixer en profunditat diferents experiències i iniciatives que aposten per una millora de la convivència, desenvolupades tant dins com fora de l’eix Besòs; intercanviar informació relativa a un diagnòstic general de l’estat de la convivència al territori del Besòs, així com discutir i generar propostes d’accions compartides al territori. Es preveu que durant el mes de juny del 2023 se’n faci una segona edició.

    Seguiment Estratègia Besòs

    I Jornada "Compartim coneixement"
     

  • Dins del Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals 2020-2023, s’ha incorporat la línia de treball de Cohesió, convivència i seguretat, a través de la qual es dona suport a projectes presentats pels ajuntaments que tinguin per finalitat la millora de la convivència, les relacions veïnals, la prevenció i la seguretat de la ciutadania que viu als municipis metropolitans. 

    Durant la primera convocatòria (2020-2021) s’han destinat un total de 545.362,83 euros a aquesta línia de treball. S’han presentat un total de 8 projectes i els ajuntaments que hi han participat han estat els següents: Badia del Vallès, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Viladecans.

    En la segona convocatòria (2022-2023) s’han presentat 8 projectes per part dels mateixos ajuntaments que l’anterior i s’hi ha afegit Santa Coloma de Gramenet. Es preveu destinar la suma de 735.046,68 euros per donar suport als projectes presentats en el marc d’aquesta línia.

    Suport a les polítiques socials