IMPSOL

IMPSOL

Institut Metropolità de Promoció
de Sòl i Gestió Patrimonial

L’accés a un habitatge digne i de qualitat és una de les prioritats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i una peça clau per fomentar la cohesió social. L’adequació de les promocions futures a les necessitats que la societat actual demana, en termes tipològics, constructius, ambientals i socials, planteja un nou escenari per a les polítiques d’habitatge de l’àmbit metropolità.

En aquest marc, l’AMB exerceix una part de les seves competències en polítiques de sòl i habitatge a través de l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL), que promou habitatge protegit, assequible, sostenible, de qualitat i innovador, atenent a una dualitat entre les necessitats locals dels municipis i les estratègies metropolitanes amb l’objectiu d’articular el territori i aportar equilibri al teixit urbà.

La situació d’emergència climàtica i d’habitatge, així com el risc d’exclusió per pobresa energètica, han fet prioritzar com a principi bàsic l’eficiència energètica de les propostes. Les institucions públiques han de treballar per no comprometre el benestar de les generacions futures. Per això, la sostenibilitat ha de ser un dels eixos principals en les noves promocions, ja que els edificis han de cobrir les necessitats residencials i, a més, apropar-se a l'objectiu de ser un edifici de consum gairebé nul (reduir la petjada ecològica, les emissions de CO2, els residus generats durant el procés de construcció i la demanda energètica posterior).

Una altra de les prioritats és la innovació tipològica i tecnològica, així com la inclusivitat dels habitatges i la perspectiva de gènere. Les noves maneres d’habitar fan aflorar un canvi de paradigma d’habitatge pensat tant per al model tradicional de família com per a les unitats de convivència actuals, on s’eliminen els espais de passadissos per incrementar els de les estances, de manera que totes les peces de l’habitatge tenen dimensions similars. Així, es flexibilitzen els usos que s’hi poden desenvolupar i es permet l’adaptació a futurs canvis. Alhora, es propicia que els espais propis de les tasques domèstiques disposin de la mateixa qualitat que els altres i que siguin espais oberts on les activitats les puguin fer dues persones alhora. En aquesta mateixa línia, es dona una importància cabdal als espais intermedis, tant privats com comunitaris, tant climatitzats com oberts.

En definitiva, s’ha passat d’entendre l’habitatge com un producte únicament per a qui hi viu, a entendre’l com un bé d’interès general: l’utilitzen unes persones però la societat se’n beneficia globalment.

La recent pandèmia de la covid-19 ha obert noves perspectives sobre els hàbits domèstics, ha marcat un canvi de valors respecte dels habitatges i ha reforçat totes les estratègies qualitatives que ja s’incorporaven amb anterioritat en els models de concursos i en les promocions que desenvolupava l’IMPSOL.

Apostar per la innovació amb costos i calendari molt ajustats implica riscos, que s’assumeixen generant un entorn de confiança entre els diferents actors que intervenen en el procés de la promoció. La mateixa filosofia s’aplica un cop lliurada la promoció, que cerca l’aproximació amb qui n’ha de fer ús per transmetre-li tots els valors pretesos de l’edifici, fent-ne pedagogia i divulgant-los.

Sense ser l’objectiu prioritari, tots aquests esforços s’han vist premiats amb alguns reconeixements que motiven a seguir treballant en aquesta línia.

IMPSOL
 

Promocions i habitatges durant el mandat 2019-2023

 PromocionsHabitatges 
Finalitzat9561
En fase d'execució8407
En fase de projecte5326
Per iniciar el concurs9507
Total311.801

 

Mapes AMB.cat
ESTAT DE LES PROMOCIONS Obra entregada Obra en fase d'execució Obra en fase de projecte Font dades: AMB Explora els municipis per veure les promocions