Agència de Desenvolupament Econòmic

$escapeTool.html($imatgeTextAlternatiu_)

Innovació i tecnologia

La missió d’aquest àmbit de treball és contribuir a dinamitzar l'ecosistema innovador metropolità, millorant les capacitats de les empreses i potenciant el talent jove i el talent femení. L’activitat es desenvolupa a l’empara dels següents objectius del PAM:

  • 10.4. Impulsar la innovació, especialment responent als reptes d’innovació social i de la indústria 4.0.
  • 10.8. Fomentar l’emprenedoria, el talent jove i el talent femení.    

Actuacions

  • És un punt de trobada de la innovació oberta basada en reptes i solucions. Es tracta d'una plataforma en línia en tres idiomes que aglutina reptes d’innovació plantejats per empreses, entitats i organitzacions en cerca de solucions proposades per empreses emergents, experts, pimes, universitats, centres d’innovació, tecnològics, etc. L’estratègia de dinamització i captació de reptes s’acompanya d’un programa d’activitats de foment de la innovació.

    Hubtalent

  • Els ajuntaments metropolitans poden disposar de professionals qualificats per detectar els projectes d’innovació i donar-los suport. La primera edició de la formació d’agents d’innovació va comptar amb una vintena de participants que en van fer una valoració molt bona. S’ha creat la xarxa d’agents d’innovació metropolitans, amb una intranet per intercanviar coneixement i bones pràctiques, i un programa estable de tallers, formacions presencials i en línia, píndoles formatives i resolució de dubtes.

    Agents d’innovació

  • Són ajuts econòmics per a projectes innovadors amb component tecnològic o social. Se n’han resolt dues convocatòries amb una dotació total de 200.000 euros, que han permès becar 25 projectes dels més de 80 que s’hi han presentat. Treballen temàtiques molt diverses, entre les quals destaquen la cura del medi ambient, amb el foment d’envasos reutilitzables i d’energies renovables; projectes culturals; de salut, i d’atenció a les persones, entre d’altres. La convocatòria del 2023 es resoldrà durant el primer semestre.

    Beques d’emprenedoria social i tecnològica

  • Són un reconeixement a les empreses més innovadores creades en els últims cinc anys a l’AMB, en especial dins de l’emprenedoria liderada per dones i l’emprenedoria amb impacte a la indústria 4.0, el comerç i el turisme. S’organitzen en col·laboració amb l’equip de ProCornellà. L’any 2022 se’n va celebrar la primera edició, amb gairebé 50 candidatures, totes molt solvents des del punt de vista tècnic i econòmic. Les empreses valoren molt positivament el reconeixement obtingut. En l’edició del 2023, que es resoldrà durant el primer semestre, s’amplien els mitjans col·laboradors per arribar encara a més empreses que hi puguin ser candidates.

    Premis a la Innovació Empresarial Metropolitana

  • Posen en contacte el talent dels joves amb el teixit empresarial mitjançant la resolució de reptes d’innovació oberta. Els participants d’Innobús són joves universitaris, mentre que els de MetròpolisFPLab són estudiants de formació professional que hi participen amb els centres d’ensenyament. A la quarta edició de MetròpolisFPLab hi van prendre part més de 800 alumnes de 30 centres repartits en 240 equips, mentre que les diferents edicions d’Innobús han comptat amb més d’un centenar de participants.

    Innobús metropolità

    MetròpolisFPLab

  • El document "Estratègies per a una economia metropolitana post covid-19", fruit del debat i reflexió dels agents de la metròpolis, compta amb un apartat dedicat a la innovació que inclou més de 20 actuacions. Durant el 2023 es farà el seguiment de l’execució de les actuacions i es publicaran estudis sobre l’evolució dels àmbits de treball.

    Taula de Reactivació Econòmica i Reindustrialització

  • Els ajuntaments han rebut 383.027,41 euros d’ajuts per a 10 programes de la línia 3.b del Pla ApropAMB. Hi tenen molta presència les accions adreçades a crear xarxa i mentoria, així com la formació en TIC, com ara videojocs i desenvolupament pila completa (full stack), i l'acompanyament intensiu a l’emprenedoria.

    Llista de projectes ApropAMB amb perspectiva de gènere

  • Per contribuir a dinamitzar l’ecosistema innovador de la metròpolis, l’Agència impulsa diferents recursos de suport adreçats a tots els agents, complementaris entre si. En destaquen els següents:

    • Mapa de la innovació a l’AMB: fa un inventari dels processos d’innovació a l’àrea metropolitana de Barcelona que estan en marxa i els actius del territori que els donen suport.
    • Estudi "Centres d’innovació corporativa", de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb una anàlisi qualitativa i un benchmarking de tendències internacionals.
    • "Guia de desenvolupament de plans d’innovació municipals": pautes per desenvolupar un pla d’innovació municipal que mostri les metodologies, les etapes, els eixos temàtics i les estratègies de coordinació requerides. 

    Mapa de la innovació a l’AMB

    Centres d’innovació corporativa

    Guia de desenvolupament de plans d’innovació municipals

Col·laboracions

L'Agència ha dut a terme col·laboracions amb agents i projectes rellevants al territori:

  • Projecte ESA BIC, amb la Universitat Politècnica de Catalunya. Gestió d’un programa europeu per incubar 21 empreses emergents del sector aeronàutic.
  • IND+I. Programa liderat per l’Ajuntament de Viladecans a fi de ser referent de Catalunya en la reflexió sobre la innovació, la indústria i el desenvolupament econòmic i empresarial.
  • Organització de jornades sobre indústries culturals i creatives amb ajuntaments metropolitans i acord marc amb Barcelona Music LAB.
  • Sensibilització, acompanyament, formació i capacitació per a empreses i ciutadania amb Innobaix i Citilab.

Foment de la igualtat de gènere

L’Agència integra la perspectiva de gènere mitjançant les accions següents:

  • Observatori Metropolità de Gènere. Pretén augmentar la quantitat de dades desagregades per gènere, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat. Impulsa estudis i jornades de difusió.
  • Taula de Reactivació Econòmica i Reindustrialització. El document "Estratègies per a una economia metropolitana post covid-19" inclou un apartat específic sobre igualtat, a més de referències transversals als àmbits d’indústria, mobilitat i urbanisme, principalment.
  • Col·laboració amb La CIBA, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista.

Transversalment, mitjançant la inclusió de la perspectiva de gènere en altres projectes:

  • Indicadors IERMB. El SIMBA incorpora un nou botó a la pàgina principal que permet accedir a tots els indicadors en què hi ha dades desagregades per gènere.
  • Publicacions de la col·lecció TROP: "Lideratge en femení", "Polítiques de gènere a les ciutats".
  • Flaix Econòmic Metropolità, amb dades actualitzades sobre bretxa salarial.
  • Grup de treball d’emprenedoria en femení del Pla Besòs.

    Polítiques de gènere