Acció internacional
Xarxes internacionals
Les xarxes de governs locals són un instrument essencial. Durant aquest mandat s’ha consolidat el paper i el lideratge de l’AMB en algunes d’aquestes xarxes.
EMA
L’EMA és la xarxa europea de governs metropolitans que va néixer a Barcelona el 2015 per impuls de l’AMB. És una xarxa d’alcaldes, presidents i càrrecs electes que dialoga sobre els grans reptes i realitats de la governança i la gestió metropolitanes. Ha esdevingut una xarxa que fa d’interlocutora amb les institucions europees perquè tinguin més visió metropolitana i està formada per 55 governs metropolitans de 21 països europeus en un territori de més de 80 milions d’habitants.
Durant els mesos de la pandèmia de la covid-19 es va mantenir un diàleg permanent amb diferents metròpolis de la xarxa per conèixer quines mesures s’estaven prenent. En aquest mandat l’EMA també ha celebrat les trobades següents: Lió (2019), Porto (2021) i Katowice (2022). També s’han celebrat reunions amb la comissària europea de Política Regional, Elisa Ferreira (2020 i 2021), i representants del Parlament Europeu i del Comitè de les Regions. L’EMA va ser escollida per la Comissió Europea com una de les xarxes de referència per participar en el Diàleg sobre l’execució de la política regional ("Dialogue with Common Provision Regualation Partners"). També s’han iniciat vies de diàleg amb governs locals d’Ucraïna per donar resposta a necessitats tècniques que puguin tenir i anualment ha aprovat documents i declaracions polítiques per demanar un paper més rellevant de les àrees metropolitanes en els fons Next Generation o en la Política de cohesió 2021-2027.
L’EMA també és una plataforma per a l’intercanvi de coneixement i per gestionar projectes europeus de l’AMB, per exemple: METRO Espon (paper de les àrees metropolitanes en la política de cohesió); Riconnect del programa URBACT (sobre les infraestructures de transport a les metròpolis); Smart MR del programa Interreg Europe (sobre les polítiques de mobilitat sostenible); Food-Click del programa Horizon Europe (sobre alimentació sostenible), o Camelot del programa Ciutadans (sobre gestió de fons europeus). A la vegada, l’EMA col·labora amb altres xarxes europees com Metrex i Eurocities i s’ha presentat en diferents fòrums d’àrees metropolitanes a Amèrica Llatina.
Metropolis
L’AMB ostenta la copresidència de la xarxa mundial de grans ciutats i àrees metropolitanes Metropolis, que té seu a Barcelona i està formada per 143 governs metropolitans d’arreu del món. L’AMB desenvolupa un paper important en els òrgans de govern de Metropolis, contribuint als plans estratègics de la xarxa o gestionant diferents projectes a través d’un conveni anual. Entre aquests projectes cal destacar l’Observatori Metropolis, que és un instrument que genera coneixement sobre la governança i la gestió metropolitanes mitjançant publicacions, estudis i un conjunt de 38 indicadors de 70 espais metropolitans.
Un altre dels projectes que l’AMB i Metropolis han consolidat al llarg d’aquests anys és la Comunitat de City Managers que cada any reuneix càrrecs directius dels socis per tractar temes com la digitalització, la infraestructura verda, la utilització del 5G en els espais metropolitans o el finançament del transport públic.
L’AMB també ha participat en diferents projectes pilot de Metropolis com el projecte sobre infraestructura verda i biodiversitat amb Ciutat de Mèxic i l’Àrea Metropolitana del Valle de Aburrá.
Metropolis i l’AMB també han estat acompanyant diferents processos de metropolinització com la creació de la Regió Metropolitana Bogotá-Cundinamarca.
Debat del vicepresident Ernest Maragall amb Claudia López, alcaldessa de Bogotá, i Dennis Coderre, exalcalde de Montreal, sobre la metròpolis com a solució territorial als reptes urbans de les agendes internacionals
MedCities
L’AMB acull la seu de la Secretaria General de MedCities, que és la xarxa de referència dels governs locals de la Mediterrània i actualment està formada per més de 70 ciutats i àrees metropolitanes. L’AMB forma part del Consell d’Administració de MedCities, que des del 2019 i fins al febrer del 2023 ha estat presidit per l’alcalde de Tetuan.
L’AMB i MedCities tenen un conveni anual de col·laboració a través del qual s’impulsen projectes i assistències tècniques a diferents ciutats mediterrànies en l’àmbit del desenvolupament urbà sostenible i la gestió metropolitana i que compten amb la participació dels equips tècnics de l’AMB i dels ajuntaments metropolitans. MedCities i l’AMB també promouen la govenança i la gestió metropolitanes en el marc de la xarxa.
Alguns dels projectes conjunts que s’han desenvolupat com a resultat d’aquest conveni són ASIMA-Tunis, finançat per la Comissió Europea (planificació estratègica i gestió de residus a Tunis), o Valeur-Gabés, finançat per la Comissió Europea (gestió d’aigües pluvials). L’AMB i MedCities també participen en diferents projectes del programa europeu MED com Incircle (turisme a la Mediterrània), Blue-Fasma (economia blava) o Urban-Transport (mobilitat sostenible). MedCities i l’AMB també impulsen una plataforma de coneixement urbà i metropolità anomenada MedUrbanTools.
Projecte ASIMA-Tunis. Reunió del grup de treball per a l’elaboració de l’estratègia de desenvolupament urbà de Tunis encapçalada per la seva alcaldessa, Souad Abderrahi
Ciutats i Governs Locals Units
Barcelona acull la seu de la federació mundial de governs locals anomenada Ciutats i Governs Locals Units (CGLU). L’AMB ha renovat la seva participació en els òrgans de govern d’aquesta xarxa, que són l’Executive Bureau i el Consell Mundial com a part de la secció metropolitana que coordina Metropolis. L’AMB ha participat en els grans debats polítics de l’organització i també en els seus congressos anuals, Durban (2019) i Daejeon (2022). En el marc del Congrés de Daejeon, CGLU va adoptar el Pacte pel Futur, que és el full de ruta de l’organització per als propers anys i que té un enfocament en les persones, el planeta i la governança.
Altres xarxes europees i internacionals
En aquest mandat cal destacar l’adhesió de l’AMB a una nova xarxa: l’EIT Urban Mobility, fundada l’any 2019 i amb seu a Barcelona, que té com a objectiu impulsar la transformació de la mobilitat urbana a través de la innovació, la recerca, la participació de la ciutadania, la creació d’empreses i la generació d’activitat econòmica. Aquesta xarxa concentra un ecosistema de ciutats i àrees metropolitanes, universitats, centres de recerca i empreses que treballen per millorar i fer més eficient la manera com ens movem per les ciutats, amb finançament de l’Institut Europeu de Tecnologia Barcelona i del programa Horizon Europe. L’AMB hi participa a través de diferents projectes i iniciatives.
Així mateix, l’AMB continua participant en altres xarxes, com la Unió Internacional del Transport Públic (UITP) o l’Associació de Ciutats i Regions per la Gestió Sostenible dels Recursos (ACR+).
ACR+
Acords bilaterals
En aquest mandat l’AMB ha signat o ha renovat acords bilaterals amb els governs metropolitans següents: Àrea Metropolitana del Valle de Aburrá-Medellín, Àrea Metropolitana de Guadalajara, Metropolis GZM-Katowice, Greater Manchester i Toulouse Metropole.